Prehrana pri Downovem sindromu

nedelja, 09. november 2014, 17:28

V okviru programa Sem vitek in zdrav smo po opravljenih anketah in dveletnemu opazovanju vedenja otrok z Downovim sindromom, ki so se prehranjevali z izbrano dieto, prišli do pomembnih ugotovitev. Odkrili smo, da skrbna izbira prehranske diete pomaga pri izboljšanju možganskega delovanja, kar podpira razvoj mišljenja, pri kontrolni skupini, ki se je prehranjevala običajno, ni bilo zaznati sprememb.

Predvsem smo uporabili prvine osnovne zdrave diete, z enostavnimi ogljikovimi hidrati, z manj mlečnimi izdelki in še te predvsem probiotičnimi. Ob dieti smo zaznali povečano motivacijo za učenje in boljše rezultate. Skrb za zdrave prehranjevalne navade ne pomaga samo pri prevenciji zdravstvenih obolenj, povezanih z debelostjo, ampak pomaga tudi pri govornem, kognitivnem in gibalnem razvoju, bistveno vpliva na napredovanje in zmanjšuje zaostajanje.

Ekološka zelenjava ima veliko hranilnih snovi, potrebnih za telo, krepi imunski sistem in delovanje možgan. Ob dejavnejši gibalni vzpodbudi se lahko močno vpliva na zmanjšanje zaostankov v primerjavi z otroki s pričakovanim razvojem. Hranilne snovi se v naravnih oblikah hrane nahajajo v popolni obliki, ki jo telo lahko prebavi in absorbira. Žal mnogi otroci ne marajo zelenjave, niti rib. Kruh, sladkorji, testenine in večina žita vsebujejo preproste ogljikove hidrate, ki so dobro absorbirajo, vendar lahko povzročajo nastajanje kvasovk v prebavnem traktu, kar povzroči nejasno mišljenje, počasno prebavo in zaprtje.

Prebavne težave so pogoste pri otrocih z Downovim sindromom in jih je pogosto mogoče preprečiti z navajanjem otroka na lažje prebavljivo prehrane in preprečevanje ali zdravljenje zaprtja, takoj ko se pojavi. Živeti z zaprtjem ni dobro, saj strupi, ki nastajajo, lahko uhajajo v kri preko sten tankega črevesa. Bistveno je, da starši otrok z Downovim sindromom vztrajajo pri hranjenju njihovih otrok z diete bogato z zelenjavo. Sadje lahko pomaga tudi pri ohranjanju dobrega delovanja prebavnega sistema pri nekaterih otrocih. Pojav celiakije se lahko dobro kontrolira s prehranjevanjem z živili, ki se zlahka prebavijo. Pri tem je potrebno upoštevati tudi brezglutensko dieto.

Priporočena žita: ajda, proso, quinea, amaranth

Hrana mora biti zdravljenje in krepitev zdravja. Hrana mora biti sredstvo za ohranjanje zdravja. Nakup živil, ki se gojijo v nasprotju z ekološkimi in biološkimi predelavami niso proporočljivi. Nakup živila, ki je pridelan organsko, biološko, biodinamično in so v svojem naravnem stanju, kolikor je to le mogoče. Prehrana za otroka z Downovim sindromom mora biti lahko prebavljiva, namesto kravjega mleka in mlečnih izdelkov je priporočljiva uporaba kozjega in ovčjega mleka oziroma pri občutljivosti na laktozo, ovseno ali riževo mleko. Skrbno izbirajte tudi otroško hrano, ki ne sme spodbujati zastojev v prebavi.



Če je otrok nagnjen k refluksu, je priporočljivo, izvedeti, katera živila so kisla in alkalna. Alkalna hrana je v tem primeru najboljša izbira za vašega otroka.

 

Če bi si morali izmisliti dober izbor otroških obrokov za vašega otroka z DS, bi morali vključiti stvari, kot so špinača, peteršilj, ohrovt in sladki krompir, jajca ekološke, majhno količino organskega mesa ali rib in sadja, kot tudi ajde in prosa. Prav tako bi vključili čisto vodo kot odlično pijačo.

Namesto da razmišljate o dodajanju vitamina B12 ali drugih dodatkov za boljšo absorpcijo živil, raje poskusite zdravilno dieto z naravnimi živili. In upoštevajte kombinacije hranil, ki omogočajo maksimalno absorpcijo.
 


Zajtrk;


sadno – zelenjavni smuti
jajce, polnovredni kruh brez kvasa, kozji sir
 


Kosilo;


presna zelenjava, dušena zelenjava, zelenjavna omaka, ajda, proso, testenine ali riž, kos ribe

Večerja;

zelenjavna enolončnica, kaša, mlečni riž ali kuhan musli s suhim sadjem ali druga enostavna hrana, ki jo ima otrok rad, na primer čokolešnik
 



Na alkalno dieto moramo paziti v primeru uživanja antibiotikov ali steroidnih zdravil in vseh ostalih zdravil, ki zavirajo odziv imunskega sistema in pomagajo pri hitrem razmnoževanju in širjenju kandide. Kolonija kandide se začne razvijati v črevesju ali vaginalni sluznici, nato potujejo skozi vse telo.
Simptomi so slabo počutje, do alergijam podobnim simptomom in znakom, ki posnemajo hipotiroidijo in hipoglikemijo. Drugi simptomi so: bolečine v trebuhu, anksioznost, napihnjenost, afte, kolitis, zaprtje, kašelj, depresija, driska, vrtoglavica, utrujenost, preobčutljivosti na hrano, glavobol, zgaga, nespečnost, razdražljivost, bolečine v sklepih, menstrualne težave, vključno z izgubo interesa, bolečine v mišicah, zamašenega nosu, odrevenelost, bolečine v medenici, slab spomin, prostatitis, okoljske občutljivosti, sinusitis, mravljinci, okužbe sečil in vaginitis, med drugim.

Glavni viri, ki vzpodbujajo kandido v hrani so: mlečni sladkor in pšenični izdelki. Bakterija se hrani s sladkorji in kvasem, živila, ki vsebujejo to kombinacijo so: kruh, obdelana zrna, slaščice, sir, sladkarije, brezalkoholne pijače, pivo, vino, sirup, med, jabolčnik, kečap, obdelano meso, konzerve ali zamrznjeno sadje in sadni sokovi - prekajeno meso, suho sadje, kava, čaj, pinjenec, kisla smetana in vse predelana hrana.

Seznam alkalnih živil:

TABELE ALKALNE / KISLOTVORNE HRANE
Te tabele so namenjene vsem, ki si želijo uravnati pH vrednost telesa s pravilno prehrano. pH vrednosti so v razponu od 0 do 14, kar je pod 7 pomeni kislost (z malo kisika), nad 7 pa so alkalne/bazične. Tabele so namenjene zgolj kot orientacija, katera hrana je alkalna in katera je kisla. Opozoriti je treba, da obstajajo določene razlike med vrstami hrane, ki so podane v teh razpredelnicah.*

ALKALNA ZELENJAVA
Alfalfa
Ječmenovi poganjki
Rdeča pesa
Mladi listi rdeče pese
Brokoli
Zelje
Korenje
Cvetača
Zelena
Mladi listi pese
Chlorella
Ohrovt
Kimarica
Regrat
Užitni cvetovi
Jajčevec
Fermentirana zelenjava
Česen
Stročji fižol
Grah
Koleraba
Glavnata solata
Gobe
Poganjki gorčice
Čebula
Razhudniki, družina (krompir, paradižnik, jajčevec...)
Pastinak (zelo glikemičen)
Fižol
Paprika
Bučke
Redkev
Ogrščica
Morska zelenjava
Mlada špinača
Spirulina
Kalčki
Sladki krompir
Paradižnik
Vodna kreša
Žitni poganjki
Divja zelenjava (regrat...)

ALKALNA VZHODNJAŠKA HRANA
Maitake
Daikon
Regrat, koren
Shitake
Kombu
Reishi
Nori
Umeboshi
Wakame

ALKALNO SADJE
Jabolko
Marelica
Avokado
Banana (zelo glikemična)
Jagodičje
Robide
Cantaloupe
Češnja, kisla
Kokos, svež
Dateljni, suhi
Fige, suhe
Grozdje
Grenivka*
Melona
Limona*
Limeta
Rozine
Nektarine*
Breskev
Maline
Rabarbara
Jagode
Tangerine*
Lubenica
* Čeprav se zdi, da so citrusi kisli, v resnici ustvarjajo alkalnost v našem telesu.

ALKALNE BELJAKOVINE
Mandlji
Orehi
Proso
Tempeh (fermentiran)
Tofu (fermentiran)
Sirotka v prahu, sirotka

ALKALNO SLADILO
Stevia

ALKALNE ZAČIMBE IN PRELIVI
Cimet
Curry
Ginger/Ingver
Gorčica
Chili Pepper/ feferoni
Sol, morska
Miso
Tamari
Vsa zelišča

ALKALNO - OSTALO
Jabolčni kis
Čebelji pelod
Lecithin Granules
Melasa
Probiotične kulture
Kisli mlečni izdelki
Zelenjavni sok
Sok iz poganjkov
Sveži sadni sokovi
Mineralna voda
Alkalna voda

ALKALNI MINERALI
Cezij: pH 14
Kalij: pH 14
Natrij: pH 14
Kalcij: pH 12
Magnezij: pH 9

KISLOTVORNA ZELENJAVA
Koruza
Leča
Olive
Buče

KISLOTVORNO SADJE
Borovnice
Vloženo sadje
Brusnice
Ribez
Slive**
Suhe slive**

KISLOTVORNO ZRNJE IN IZDELKI IZ NJIH
Seme hrena
Ječmen
Otrobi pšenice
Otrobi ovsa
Koruza
Koruzni škrob
Moka iz semena konoplje
Kamut
Oves
Ovseni kosmiči
Quinoa (vrsta metlike)
Riž (ves)
Riževi kolači

Pira
Pšenica
Pšenični kalčki
Testenine
Kruhi
Krekerji, sodavica
Bela moka
Pšenična moka

KISLOTVORNE STROČNICE
Čičerika
Fižol, vse vrste
Leča
Sojino mleko
Riževo mleko
Mandljevo mleko
Soja (zrnje)

KISLOTVORNI MLEČNI IZDELKI
Maslo
Sir
Sladoled
Različni sheaki

KISLOTVORNI OREŠČKI IN MASLA
Indijski orešček
Arašidi, kikiriki
Arašidevo maslo
Oreh
Pecan

ŽIVALSKE BELJAKOVINE , KI POVZROČAJO KISLOST TELESA
Slanina
Govedina
Krap
Školjke
Krap
Ribe
Jagnjetina
Jastog
Organsko meso
Ostrige
Ščuka
Svinjina
Zajec
Losos
Sardine
Klobase
Ostrige
Škampi
Tuna
Puran
Teletina

KISLOTVORNE MAŠČOBE & OLJA
Avakadovo olje
Maslo
Koruzno olje
Konopljino olje
Laneno olje
Mast
Olivno olje
Sončnično olje
Sezamovo olje

KISLA SLADILA
Rožič
Sladkor
Koruzni sirup
KISLI ALKOHOL
Pivo
Žganje
Liker
Vino

OSTALA KISLA HRANA
Ketčap
Kakav
Kava
Kis
Gorčica
Poper
Sodavice

KISLE KEMIKALIJE IN ZDRAVILA
Aspirin
Kemične snovi
Zdravila
Pesticidi
Herbicidi
Tobak

KISLI JUNK FOOD
Coca-Cola: pH 2
Pivo: pH 2.5
Kava: pH 4
** Čeprav so alkalne, na telo delujejo kot kisle.

NEPOZNANA HRANA
Obstaja več inačic kisle in alkalne hrane. Označena hrana ponekod spada med kisle, spet drugod med alkalne. Za zdravo prehrano se ni treba popolnoma držati razpredelnice, toda večji del prehrane naj bo alkalna. *
Šparglji
Brazillski oreščki
Brstični ohrovt
Ajdova moka
Piščančje meso
Koruza
Skuta
Jajca
Laneno seme
Zeleni čaj
Zeliščni čaj
Med
Kombuha
Javorjev sirup
Mleko
Oreščki
Organsko Mmeko
(nepasterizirano)
Krompir (bel)
Bučno seme
Kislo zelje
Sojini produkti
Buče
Sončnične pečke
Jogurt

EKSTREMNO ALKALNE
Limone, lubenica


MOČNO ALKALNE
Konoplja, fige, datelji, limete, mango, melone, peteršilj, morska trava, grozdje brez pešk (sladko), papaja, vodna kreša
Šparglji, sadni sokovi, grozdje (sladko), kivi, pasjonka, ananas, rozine, slive, zelenjavni sok, hruške (sladke)

ZMERNO ALKALNE
Jabolka (sladka), Alfalfa kalčki, marelice, avokado, banane, dateljni, fige (sveže), guava, česen, grenivke, grozdje (manj sladko), zelišča, solata (glava), nektarine, breskve, hruške, buča (sladka), morska sol
Jabolka (kisla), rdeča pesa, paprika, brokoli, zelje, cvetača, ingver (sveži), solata (svetlo zelena), pomaranče, breskve (manj sladke), krompir (z lupino), buče (manj sladke), maline, jagode, kreša, sladka koruza, repa, kis (jabolčni)

RAHLO ALKALNE
Mandlji, artičoke, brstični ohrovt, češnje, kokos (svež), kumarice, jajčevci, med, por, gobe, okra, olive, čebula, vložene kumarice (domače), redkvice, redkev, morska sol, začimbe, paradižnik, kis
Kostanj (suh, pečen), jajčni rumenjak (mehko kuhan), kozje mleko in sirotka, domača majoneza, oljčno olje, sojin sir, soja,sojino mleko, kalčki, tofu, paradižnik (manj sladek), kvas

NEVTRALNO
Maslo (sveže, nesoljeno), smetana (sveža), surovo mleko in sirotka, olja (razen oljčnega), jogurt (navadni), margarina

ZMERNO KISLOTVORNO
Banane (zelene), ječmen, borovnice, otrobi, maslo, žitarice (nerafinirane), siri, krekerji (nerafinirani), brusnice, suh fižol, posušen kokos, beljak, jajce (celo), fruktoza, kozje mleko (pasterizirano), med (pasteriziran), kečap, javorjev sirup (neprocesiran), mleko (homogenizirano), melasa (organska), večina oreščkov, gorčica, oves (organski), olive (vložene), testenine (polnozrnata), slaščice (polnozrnate,z medom), slive, pokavka (s soljo, maslom), krompir, riž (rjavi), semena (bučno, sončnično), sojin sos, pšenični kruh (organski)

EKSTREMNO KISLOTVORNO
Umetna sladila, govedina, pivo, kruh, rjavi sladkor, sodavice, žitarice (rafinirane), čokolada, tobak, kava, vanilijev puding (s karemelnim sladkorjem), divjačina, zdravila, droge, marmelade, žele, sadni sokovi s sladkorjem, bela moka, ribe, jagnetina, žganje, bele testenine, svinjina, perutnina, javorjev sirup (procesiran), sladkarije in kolači iz bele moke, sol (rafinirana in jodirana), vložene kumarice (industrijske), črni čaj, bel kruh, svetel kis (rafiniran), polnozrnati izdelki, vino, jogurt (s sladkorjem)


Vir: http://www.holist.eu/alkalize.html

Kandido najbolj učinkovite zmanjšate na uravnoteženo raven z velikimi količinami presne zelene zelenjave v obliki solat in smutijev.

Komentarji (0)


Planet 47
http://planet47.si/article.php/PrehranapriDownovemsindromu_si