Delovna terapija pri otrocih

torek, 13. november 2012, 20:23

CILJ IN NAMEN DELOVNE TERAPIJE:

 

VLOGA DELOVNEGA TERAPEVTA:

 

DELOVNO-TERAPEVTSKA OBRAVNAVA OBSEGA:

 

 

DELOVNA TERAPIJA PO OBDOBJIH:

PREDŠOLSKO OBDOBJE

ŠOLSKO OBDOBJE

PO ŠOLI

 

 

STOPNJE OTROKOVEGA RAZVOJA PO KORAKIH:

STABILNOST

Preko pravilnih gibalnih vzorcev učimo otroka stabilnosti oz ravnotežja in moči. Stabilnost omogoča, da imamo en del telesa fiksen, medtem, ko se drugi del premika.

BILATERALNA KOORDINACIJA

Otroka učimo in navajamo na uporabo obeh rok med aktivnostjo. Npr., da z obema rokama prime nogavico oz., da drži v eni roki papir, v drugi pa škarje in reže. BK sčasoma vodi do tega, da se razvije dominantna roka pri otroku.

SENZORIKA

Otroka učimo, da loči med predmeti; da seže v žep in prepozna kovanec, četudi ima v njem še robček; da ve, kam mora dvigniti roke, da bo ujel žogo; da ve kje ima roko, prste; da ve kako se premikajo njegovi deli telesa, brez da bi imel zaznavo z očmi in da bi jih moral zavestno premikati.

GIBLJIVOST

Gibljivost omogoča, da naredimo majhne, natančne korake; da premika roke, brez napora mišic. Proces razvijanja gibljivosti se začne takoj, ko je otrok sposoben zagrabiti igračo ( 3-6 mes) starosti.

Vse stopnje razvoja vodijo k samostojnosti v izvajanju dnevnih aktivnosti.

BISTVENEGA POMENA JE, DA ZAČNEMO Z DT OBRAVNAVO V ZGODNJEM OBDOBJU OTROKOVEGA RAZVOJA.

 

Otroci potrebujejo spodbudo, verbalno komunikacijo, da se naučijo in razvijejo fino motoriko. To pomeni, da mu bo fina motorika pomagala pri kognitivnih sposobnostih, zato jo učimo na strukturiran in sistematičen način. Delovni terapevti učimo otroke preko igre, kar pomeni, da vse aktivnosti, katere izvajamo pri otroku, potekajo preko igre.

Pri otrocih poteka vse preko ustvarjalne igre, katera se spremeni v delo in učenje.

VSAKA IGRA JE TERAPIJA IN TERAPIJA JE IGRA

Vsak dan v tednu izvajam individualne delovno terapevtske obravnave, po predhodnem dogovoru z vami. Prav tako vam sestavim tudi individualni program za vašega otroka.

Z vašimi otroci bom, dipl. delovna terapevtka Alja Gregor

Comments (0)


Planet 47
http://planet47.si/article.php/delovnaterapija_si