Vse najboljše vsem za svetovni dan Downovega sindroma!

 

"Namesto koga roža cveti", čudovita pesem Vlada Kreslina, je postala naslov našega kratkega filma. Film "Instead of Whom Does the Flower Bloom" 2015 je nastajal v produkciji TV Koper/Capodistria pod taktirko Gorana Stoisavljevića. Najlepše pri tem filmu je, da so mladinci in mladinke z Downovim sindromom enakovredno sodelovali pri nastajanju zgodbe, igri in sploh vsem, kar sodi k filmu.

V filmčku boste videli gledališko skupino, ki jo je prvo leto šolala Violeta Tomič, njeno delo pa nadaljuje Gašper Jarni. Vse spretnosti in znanja, ki jih boste poleg odlične igre še opazili, so mladinci in mladinke pridobili predvsem s pomočjo njihovih staršev ali skrbnikov, učiteljev, mentorjev in dobrih ljudi, ki z veseljem namenijo nekaj svojega časa, da ga preživijo z ljudmi z Downovim sindromom ali drugimi posebnimi potrebami ter jim tako polepšajo dan.

Vsebina: Planet 47, Center za Downov sindrom, smo imaginarno spremenili v youth hostel, ki ga vodijo zaposleni z Downovim sindromom. Ljubezenska zgodba, ki je rdeča nit filma, posije v več niansah ... Film nas je tudi sicer opogumil, da začnemo razmišljati o opolnomočenju ljudi z Downovim sindromom s podpornimi zaposlitvami in z vključevanju v različne projekte.

Filmček je nastal kot rezultat večletnega izvajanja programa Leonardo da Vinci Special, ki smo ga izdelali v Planetu 47 in je namenjen odkrivanju in razvoju talentov pri otrocih in mladih z Downovim sindromom. Nastajal je z vestnim sodelovanjem nastopajočih mladink in mladincev z Downovim sindromom ter ob izdatni podpori staršev, skrbnikov in učiteljev. Prvotno je bil ustvarjen v štirih delih, ki so bili predvajani v sklopu dobrodelne prireditve "Stopimo skupaj – Ljubezen ne šteje kromosomov" na TVSLO 21. 2. 2015. Po koncertu smo si rekli, da bi bilo škoda, če bi se čudoviti ustvarjalni odlomki predvajali samo enkrat, zato smo se odločili, da jih ponovno pošljemo v življenje ...

Realizacijo filma so omogočili TVSLO, Planet 47, CUDV Draga, Vlado Kreslin in Gaia Asta, Alan Asta, Gašper Jarni, Dolores Turičnik, the Government Kreslin, Nino Mureškič, Matjaž Brinovec, Barbara Husu, Eva Pirnat, Gašper Glažar, Andreja Lazar, Tanja Draksler, Jon Rome, Val Asta, Izak Beširević, Melisa Mrak, Blaž Kužnik, Blaž Pirman, Žan Turšič, Sabina Hudorovac, Tim Alisković.

Zahvala gre nacionalni televiziji, saj brez medijske podpore ljudje z Downovim sindromom še vedno ne bi dobili tolikšne podpore; medijska podpora namreč omogoča sodelovanje in družbeno vključevanje. Posebna zahvala gre Vladu Kreslinu, ki je nesebično pomagal pri ustvarjanju tega projekta in dal na voljo svojo pesem. Hvala tudi vsem, ki ste sodelovali pri projektu in niste nikjer posebej omenjeni.
Zahvaljujemo se še gospodu predsedniku Borutu Pahorju in varuhinji človekovih pravic gospe Vlasti Nussdorfer za njuno podporo.
 


Planet 47
http://planet47.si/staticpages/index.php/svetovni_dan_SD_2015_si