Contribute  :  Advanced Search  :  Site Statistics  :  Directory  :  Polls  :  Links  :  Calendar  

Tatajana Ferengja, slikarka

   

Nekako pred 13 leti sem pričela spoznavati, da otroci oz. osebe s posebnimi potrebami s svojo nadarjenostjo in ustvarjalnostjo s čopičem in barvami izražajo veliko več kot marsikdo s poplavo besed. S samosvojo izrazno močjo in umetniškim načinom nam poudarjajo svojo notranjo lepoto in pozitiven odnos do narave in vseh živih bitij.

Ob njihovih delih sem prišla do spoznanja, da poleg prozaične vsakdanjosti obstaja še nekaj drugega, bolj dragocenega in plemenitega: to je umetniški jezik, ki je univerzalni jezik in povezuje ljudi. Vedno sem zaupala tem osebam in sprejela sem njihovo drugačnost, kar je na videz sicer enostavno, pa vendar še zdaleč ne samoumevno.

Moje delo je najuspešnejše ob individualnem pristopu, saj otrok čuti, da mu pripadam v celoti. Zaupa mi, ga spodbujam in bodrim. Ob delu opažam, da se jim dviguje samozavest, da se počutijo varne, ne bojijo se platna, barv, čopičev.

Njihovi izdelki so včasih prav osupljivi in mnogi ne verjamejo, da so to ustvarili otroci … malce drugačni.  Pa saj smo verjetno tudi mi malce drugačni … Da lahko človek prebrodi vse preizkušnje, skoči preko vseh ovir, mora biti res malo drugačen, malo trčen …

Slikarstvo sem študirala na Visoki šoli in nikoli nisem niti pomislila, da bi lahko delala kot mentor oseb s posebnimi potrebami. Moja mentorica, gospa Ivica Matko, me je usmerjala in mi dala možnost, da sodelujem z njimi. Dokazali smo, da smo vredni njenega truda, saj smo v  teh letih uspeli na mnogih razstavah, ki pa so bile v večini dobrodelnega pomena, saj smo denar darovali drugim otrokom!

Moje delo ne zajema samo likovnih delavnic, ampak vodim tudi delavnice z glino, steklom, mozaiki ... Steklarstva sem se učila kar štiri leta pri znanem steklarju mojstru Zdravku Paplerju, o glini, kamnu in mozaikih pa so mi dali znanje razni mojstri iz Istre in Nabrežin v Italiji. Ustvarjalne delavnice sem imela po raznih šolah, vrtcih, zavodih in tudi domovih za ostarele. Veliko sem tudi razstavljala, samostojno in skupinsko, sodelovala pri adaptaciji sakralnih objektov, delala vitraže ... Skratka, narejenega je bilo kar veliko.

Največ poudarka pa dajem ustvarjanju z našimi davnovčki. To so lepe, vesele, ustvarjalne delavnice, polne dobre in čiste energije. Mislim, da me je moj angel pripeljal na vaš Planet ...

Pa lep pozdrav, Tatjana Ferengja


 

 

What's Related

Tatajana Ferengja, slikarka | 0 comments | Create New Account
The following comments are owned by whomever posted them. This site is not responsible for what they say.

 Copyright © 2021 Planet 47
 All trademarks and copyrights on this page are owned by their respective owners.
Powered by Chevrosoft 
Created this page in 0,12 seconds