Contribute  :  Advanced Search  :  Site Statistics  :  Directory  :  Polls  :  Links  :  Calendar  

Koncert in film z umetniki Planeta 47

   

Letos je za Planet47 posebno leto. Poleg tega, da praznujemo peto obletnico delovanja, se je igralska skupina Planet47 v programu Leonardo Da Vinci Special že tako dobro ujela, da smo resno začeli razmišljati o filmu. Utrinke naših filmskih ambicij, boste lahko videli na koncertu Stopimo skupaj 21. 2. (TV SLO 1, 20:00), saj bodo filmčki del prireditve.

S temi kratkimi filmi želimo pokazati vsaj delček tega, kako globoko čutijo umetnost ljudje z Downovim sindromom. Njihov bogat, krhek in občutljiv čustveni svet je zelo dragoceno spoznati, to bi priporočila vsakomur, saj nas le to obrne k nam samim in nenadoma nam pehanje za uspehom izpuhti, kakor dim iluzije, in zavemo se, da je ljubezen in čutenje tisto, kar je edino pomembno in je dotik, ki nas spremeni.

Skozi štiri kratke filmčke se plete rdeča nit, ki govori o ljubezni, izposodili smo si Shakespearov tekst Romeo in Julija, ki smo ga gledališko obdelovali pod mentorstvom Gašperja Jarni in Dolores Turičnik.

Alenka Šelih, predsednica društva za Downov sindrom Slovenije, je oblikovala naslov prireditve, ki veliko pove: Ljubezen ne šteje kromosomov - pomagajmo ljudem z Downovim sindromom. Ljubezen kot tema ni izbrana naključno, saj želimo opozoriti na tabuje, ki še vedno veljajov  našem delu Evrope. Z osamosvajanjem in sposobnostjo bolj neodvisnega življenja nastajajo stanovanjske skupnosti, v katerih živijo ljudje z Downovim sindromom in sorodnimi težavami v parih, zato je to nekaj, o čemer se moramo začeti pogovarjati.

Evi Pirnat, vrhunski plesalki z Downovim sindromom, se je uresničila njena največja želja - plesala je ob Vladu Kreslinu. Pravzaprav njemu, in sicer na pesem “Namesto koga roža cveti", ki jo je ganljivo zaigral v dvorani Planeta47. Med njima so se kresale umetniške iskre, skupaj sta zaplavala v svet, kjer ni vprašanj, kjer v resnici nihče ne šteje kromosomov, ampak lahko le čuti lepoto, ki jo sporočajo vrhunski umetniki.

fotografije: Martina Zaletel

Dva dni, petdeset ljudi, Planet47, dogajanje, snemanje filma, ki bo razsekan na štiri dvominutne dele, je potekalo v tekočem ritmu, energija je bila super, sodelovanje odlično, mladinke in mladinci z Downovim sindromom so pokazali, kaj v rednici zmorejo, in nas vse lepo presenetili. Nastali so čudoviti posnetki in vsi si želimo še več sodelovanja.

Poleg tega smo ugotovili, da bo šolstvo potrebovalo še deset letje, da bo sposobno za inkluzijo, podobno je tudi na področju zaposlovanja, zato delujemo v smeri, da postane ta program s filmskimi, gledališkimi, plesnimi, pevskimi in likovnimi produkcijami področje vključevanja, saj pri tem delu sodelujemo tudi z otroki in mladinci s pričakovanim razvojem.

Da ne pozabimo omeniti tudi vseh profesionalcev, s katerimi sodelujemo: televizijske ekipe, glasbeniki, koreografi, plesalci, tehniki, zaposleni, pomočniki ... Skratka prihaja do medsebojnega spoznavanja in skupnega dela, do katerega nikoli ne bi prišlo, če jih ne bi omogočili s takšnimi program, kot je Leonardo Da Vinci special.

 

Koncert in film z umetniki Planeta 47 | 0 comments | Create New Account
The following comments are owned by whomever posted them. This site is not responsible for what they say.

 Copyright © 2019 Planet 47
 All trademarks and copyrights on this page are owned by their respective owners.
Powered by Chevrosoft 
Created this page in 0,17 seconds